Inadaptados

El rancio nacionalismo que impera en nuestra Comunidad no ahorra en calificativos hacia los que no aceptan su divinidad.

Anoche, en el programa "Àgora", emitido por el Canal 33 de la televisión pública catalana, coincidieron Arcadi Espada y Joan Vall Clara, director general del diario El Punt:

-Joan Vall Clara: [...] Ara, que d´aquesta petita cosa que ha passat [la entrada de Ciutadans en el Parlamento de Cataluña], quin recorregut tindrà això? Miri, a mi em sembla que probablement a les properes eleccions potser, potser, que ja no hi siguin. Per què? Doncs perquè les coses aniran bastant normals i jo identifico bastant aquest fenomen amb el que en podríem dir una cosa que em sembla que passa a totes les democràcies occidentals quan hi ha períodes de tensió emocional a la política. Per exemple, els pallassos apareixen a la política. Tenim un cas que jo recordi a les presidencials franceses, la Cicciolina de la mà del Partit Radical a Itàlia va ser dues vegades o tres al parlament. El senyor Ruiz-Mateos vestit de superman doncs el van portar amb vots catalans i vots espanyols al parlament europeu, o durant una bona època "el señor Gil y sus muchachos" van dominar l´entorn de Marbella. A mi això em semblen pallassades de la política que tenen el recorregut que tenen i em sembla bè, fins i tot, repeteixo, en aquest cas, que apareixin, perquè una mica ens normalitza, peró donar-li aquí gaire més bolada... bé, el temps ho dirà i com deia el senyor Porta Perales d´aquí a quatre anys veurem.

-Ramon Rovira (presentador): senyor Espada, permeti´m... que hi ha algun missatge que fa referència a vosté i potser així tindrà ocasió de... si vol fer algun tipus de comentari: [...] "El senyor Espada ara parla castellà a TV3? Prou espectacle i demagògia, si us plau". Ho deia per si volia fer algun comentari sobre això?

-Arcadi Espada: No. Sólo faltaría que yo tuviera que justificar por qué hablo en castellano en TV3 o en cualquier otro lugar de Cataluña. De todas maneras, ya que me da la oportunidad el amable oyente, no me gustó nada que ustedes en TV3 editaran un libro de estilo que menosprecia el castellano y las personas que lo hablan. Puede entenderse, en cualquier caso, que yo hable en castellano por ese libro de estilo pero, en cualquier caso, me parece que es ocioso dar explicaciones sobre el uso de una lengua que es también lengua de muchos catalanes y que es lengua oficial en Cataluña. [...] Luego también quería comentar el sofisticado análisis del señor Vall Clara sobre Ciutadans. Hombre, decirle una cosa, mire, en la política catalana, señor Vall Clara, lo que sobran son payasos. Basta, por ejemplo, que usted mire la foto del señor Carod y la corona de espinas para darse cuenta dónde hay un payaso, y no precisamente el más listo, por lo tanto, no teníamos que salir nosotros para hacer el payaso, está completamente saturado el mapa político. [...]

-Joan Vall Clara: Només per dir que de cap de les les maneres entenc que sigui frívola la denominació de pallassos pel nou partit que ha aparegut en el ventall parlamentari. Són pallassos en el fons i en la forma. En el fons perquè, aquí encara que el senyor Arcadi Espada d´una manera molt elegant ho vesteixi de una gran estratègia per la federació del PSOE que no existeix... escolti, això és un conjunt de gent inadaptada a una societat que funciona perfectíssimament que no entén cap de les qüestions que estan criticant de llengua, al contrari, si hi ha una llengua en aquest país, si hi ha un bilingüisme opressor en aquest país es el castellà contra el català, encara, ara i avui. Això ho sabem tots. Ho entenc perfectament, hi ha una gent inadaptada perquè han vingut d´uns altres llocs, per una sèrie de raons... això és el que hi ha. Només cal entrar a la seva plana web, veure quin és el programa d´aquest partit polític i veurem que són pallassos en el fons. I són pallassos en la forma perquè el cartell electoral... doncs ell en parla de la corona d´espines del senyor Carod-Rovira perquè li té un..., jo ho entenc que siguent com són antinacionalistes catalans i pro-nacionalistes espanyols tinguin el que tenen amb el senyor Carod-Rovira. Ho entenc perfectament. Però és pallassada això, i és pallassada el vídeo que van penjar l´últim dia de campanya a la web el seu pallasso il·lustre, el senyor Boadella, recomanant en el seu d´això fer el que ell feia de fregar-se cada dia quan anava al lavabo amb el diari en el que jo treballo i en el que treballa el senyor Sanchis. Això, a part d´una metàfora de un gust força depriment, doncs em sembla que és clarament una pallassada davant la qual només es pot reaccionar d´una manera: ja que tenen 70.000 o 80.000 persones que poden estar interessades en aquesta iniciativa del senyor Boadella, crec que tant nosaltres com el diari Avui tenim un eficient sistema de distribució a domicili per facilitar-los la feina.

-Arcadi Espada: Miri li contestaré en català. Aquest concepte de gent inadaptada que vosté ha utilitzat és el concepte que a vosté li pertoca utilitzar perquè és exactament un concepte nazi.

No hay comentarios: